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November 30, 2023 

 

 

Mr. Emile Bourgoyne 

1296 Schexnayder Ln. 

Melville, LA 71353 

 

Re: Bingo Advisory Opinion Request No. 2024-1016-0001 

 

Dear Mr. Bourgoyne: 

 

This opinion responds to your request for a bingo advisory opinion received via email on October 

16, 2023. Specifically, you asked the following question: 

 

I am requesting an advisory opinion regarding rule 402.300(b)(5). “If the color artwork is 

approved and the pull-tab bingo tickets pass the Commission's testing, the manufacturer will 

be notified of the approval. This approval only extends to the specific pull-tab bingo game and 

the specific form number cited in the Commission's approval letter. If the pull-tab bingo ticket 

is modified in any way, with the exception of the serial number, index color, or trademark(s), 

it must be resubmitted to the Commission for approval. Changes to symbols require only an 

artwork approval from the Commission.” 

  

Does trademark include the distributor logo on a pull-tab ticket if that logo is a registered 

trademark of the distributor? 

 

On October 17, 2023, the Texas Lottery Commission (Commission) asked for more information, 

specifically “when you say ‘distributor’, do you mean a Texas Licensed Bingo Distributor, or 

something else?” You responded, “Yes, I mean a Texas Licensed Bingo Distributor!” 

 

Below is our response:  

 

Yes, the word “trademark” as used in 16 TEX. ADMIN. CODE §402.300(b)(5) (“Rule”) includes a 

Texas licensed bingo distributor’s logo if that logo is a trademark of the distributor. The Rule 

makes it unnecessary for a Texas licensed manufacturer to re-submit previously approved pull-

tabs when they make a modification only to “the serial number, index color, or trademark(s).” 
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The word “trademark” is not defined in the Bingo Enabling Act (BEA) or the Charitable Bingo 

Administrative Rules. Under Texas rules of construction, when a word in a statute or rule is not 

defined, our task is to determine its common, ordinary meaning, and we may look to dictionary 

definitions as guidance.1 Merriam-Webster defines “trademark” as “a device pointing distinctly to 

the origin or ownership of merchandise to which it is applied and legally reserved to the exclusive 

use of the owner as maker or seller.” Black’s Law Dictionary defines “trademark” as “a distinctive 

mark, motto, device, or emblem, which a manufacturer stamps, prints, or otherwise affixes to the 

goods he produces, so that they may be identified in the market, and their origin can be vouched 

for.” Although a distributor does not manufacture pull-tabs, the distributor owns them, and only a 

distributor may sell them to licensed organizations, so it is reasonable to interpret a distributor’s 

logo on a pull-tab as a device that points to its origin and identifies it in the market. As such, it is 

reasonable to interpret a Texas licensed distributor’s registered trademark logo on a pull-tab as a 

“trademark” for the purposes of the Rule. 

 

Bingo Rule §402.300(b)(3)(D) only requires that the manufacturer’s name or trademark be placed 

on a pull-tab, but there is nothing prohibiting the additional placement of a distributor’s trademark. 

The exemption in the Rule is not specifically limited to the manufacturer’s trademark, and the 

Rule’s use of the plural “trademark(s)” clearly allows for the modification of multiple trademarks 

without resubmission. There is no reasonable basis to allow the exemption for a modification to a 

manufacturer’s trademark but not a distributor’s trademark. As such, it is reasonable to interpret 

the word “trademark” in the Rule to include both a Texas licensed manufacturer’s and a Texas 

licensed distributor’s trademark.  

 

Because a Texas licensed distributor’s registered trademark logo is a “trademark” within the Rule, 

and because the exemption in the Rule is not clearly limited to a manufacturer’s trademark, the 

Rule allows for the modification of a distributor’s logo on a previously approved pull-tab without 

resubmission.  

 

 

 

SUMMARY 

 

A Texas licensed bingo manufacturer does not need to re-submit a previously approved pull-tab 

bingo ticket due to a modification to a Texas licensed distributor’s logo on the ticket if that logo 

is a trademark of the distributor. 

 

 

 

This advisory opinion cannot be construed as a tax ruling or otherwise interpretative of the Internal 

Revenue Code. The information provided is completely limited to the context of the BEA and the 

Charitable Bingo Administrative Rules.  

 

This advisory opinion is based on the laws, rules, and regulations in effect at the time of issuance. 

All the information provided herein is subject to changes in law. 

 
1 Jaster v. Comet II Constr., Inc., 438 S.W.3d 556, 563 (Tex. 2014). 
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This opinion is purely advisory in nature and is limited to the particular questions at issue at the 

time of the facts presented in the Request. Therefore, this opinion must not be relied upon as a pre-

determination regarding any conduct which is not substantially consistent with the opinion and the 

facts stated in the Request.  

 

Sincerely, 

 

 

 

LaDonna Castañuela, Director 

Charitable Bingo Operations Division 

 

cc: Robert G. Rivera, Chairman  

 Cindy Fields, Commissioner 

 Mark A. Franz, Commissioner 

 Clark E. Smith, Commissioner 

 Jamey Steen, Commissioner 

 Gary Grief, Executive Director 

 Bob Biard, General Counsel 

 Tyler Vance, Assistant General Counsel 

 

 
 
 


